Pana sa ajungem sa putem folosi eficient resursele energetice regenerabile, astfel incat sa nu ne mai preocupe pierderile de agent termic, pentru ca, nu-i asa, fiind regenerabile sunt si inepuizabile, avem de luptat cu cazuistica actuala a confortului nostru: componente si tehnici inovative, costuri reduse si durabilitate extinsa.

Pana una alta, din pacate, conform studiilor facute in Romania,  atunci cand ne-am hotarat sa construim o locuinta, suntem prea putin interesati de partea de termoizolatii, parte ce o asimilam mai curand finisajelor/ accesoriilor, decat celei „principale”. Paradoxul continua: urmand inertia materialelor ieftine si de origine necontrolata, acordam un minim, a se citi „nul”, specificatiilor tehnice si montajului. Daca partea de constructie „la rosu” a locuintei va fi realizata de o firma autorizata, nu de multe ori apelam la instalatori/mesteri locali pentru partea de instalatii si izolatii/termoizolatii. Chiar daca materialele sunt de foarte buna calitate, integritatea lor, deci implicit si performatele lor tehnice,  pot fi grav afectate de un montaj inadecvat. Recomandarea ar fi evident, contractarea unei firme specializate in izolatii si termoizolatii.

De data aceasta maxima „Suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine”, are si completari la care merita sa reflectam:
1. Valoarea implicita ( puteti sa-i spuneti valoare de revanzare) creste numai in cazul in care constructia are ab initio o structura de izolatie si termoizolatie corespunzatoare.  Adica, valoare ei, caz in care nu creste din cauza factorilor externi – piata fluctuanta, conditii eonomice endemice, etc, – cel putin nu va scadea raportat procentual la piata imobiliara din care este parte integranta.
2. Costuri echivalente. Aproximarea corecta si prognozarea pe unitati mari de timp a cheltuielilor aferente intretinerii imobilului.
3.Indice ridicat de confort.